3.05.2015 г.

Китай - Драконови Планини и Тигрови клисури

    Jade Dragon Mountain and Tiger Leaping Gorge не са просто две гръмки наименования на природни забележителности, зачукани някъде дълбоко в провинция Yunnan. Драконската планина и тигърската клисура са от тези места, където трябва да те заведат, защото сам няма да ги намериш. Казваме няколко добри думи за тях и подреждаме фотографии с цел повече хора да се докоснат до творенията на майката природа в Китай.

Гледка към Dragon Mountain от парк в Lijiang
Гледките не
спират...


Един от малкото останали, които владеят писмено езика на хората Naxi

Не сменихме превозното средство и шофьора, но по някое време се смени денят, по пътя сменихме гида и се оказахме по завоите на дефилето Tiger Leaping Gorge, прорязано от самата река Яндзъ(Yangtze).

за мързелите и трудноподвижните

Защо клисурата на скачашия тигър? Има няколко теории. Едната е легендата за мъжкия и женския тигър, които били разделени от реката Яндзъ и били принудени да се гледат жадно или някак си да прескочат реката. И точно на удобно място се появява един голям камък, където тигърът да се оттласне. И така само с два последователни прескока от по пет метра, той е там - при своята любима.



По пътя за Шангри-ла се натъкнахме на безредие по тези забравени провинции. Един дядо се засили и опита да скочи под нашия бус, а после един монах и компания от въоръжени със сатъри съселяни започнаха да преговарят колко ще струва на шофьора ни това удоволствие. Да сте попадали в подобна ситуация? Ние наблюдавахме целия театър зад стъклото на буса и се чудехме дали полицията е чувала за това място и ако бяхме карали ние, как щяха да вървят подобни преговори...



Продължихме, въпреки случката, на която шофьорът и гидът реагираха като на нещо дразнещо, но не и необичайно, с 1000 юана по-малко и поредната интересна история. Тибетският стил лека-полека започва да обогатява с ярките си цветове пейзажа.



Прочетете още за Китай...


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментирайте на воля!