3.11.2014 г.

Кения - Амбосели

    Амбосели се слави като резерват, съсед на Килиманджаро, и като дом на стотици слонове. Абсолютни истини. И чувството да минаваш през цели стада слонове и да ти се усмихне върхът през слънчевите лъчи...


Гледката към Rift Valley от височина 2140м

    Пристигнахме около обяд и беше облачно. За пръв път от толкова дни истински облаци и лека прохлада в средата на деня. Точно когато имаше най-много смисъл да е ясно и да виждаме Килиманджаро и да си мечтаем как някой ден ще го изкачим. Дори през облаците се усеща, че е близо, и все едно започва в края на големия равен двор, в края на поляната. Сигурно е магично да тръгнеш от дома на слоновете и да се катериш плавно нагоре, над всички резервати и червени прашни пътища...
    Размечтахме се, а пред нашата къщичка подскачат няколко маймуни и са ни обградили. Явно се чувстват домакини, или дори живущи в дървените хижи, и е трудно да ги издебнеш, та да си влезеш през вратата, Ако не искаш тайните ти запаси от храна да бъдат унищожени, трябва да заключваш здраво. Маймуните бяха надушили райското и прохладно местенце и се бяха разположили, карайки по-плахите хора да ги заобикалят от далеч.

Сега е моментът да се шмугнем
Лоджите се надпреварват в интериорния дизайн
    Слоновете са сплотени по големи семейства животни. Много предпазливо минават покрай джиповете и вановете и крият малките си между краката си. Бебетата са толкова сладки, дебелички, като умалени модели на по-големите. Самите им усмивки са детски и съвсем по детски проявяват любопитство и се опитват да излизат от строя, докато някоя грижовна майка не ги подбутне обратно между краката на възрастните. 

Отиват на бой
Поход към Килиманджаро
Слоновете пушат ли?
Трябва да се разтяга преди бой
Всеки си има нужди
Ентусиазъм
Покрай биг мама е най-добре
   Чуваме всякакви звуци и се чудим кога ще започне боят между двамата мъжкари. Прах се вдига и забулва мястото на действието. Тези така мъдри и помнещи същества поддържат традицията за пазене на чест, печелене на сърцето на женските и колективния дух на цялото семейство, крачещо тежко към мястото на срещата.

Нелегално слизане от вана :-)

   И за нас мъдрото утро се оказва по-ценно от вечерта. След боренето с леки стомашни неразположения в изискания ресторант, сутринта се раздрусваме по пътищата на резервата и Килиманджаро се усмихва в цялото си великолепие.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментирайте на воля!