21.12.2014 г.

Рио де Жанейро - алтернативи в жегата

    Колкото и да си мечтаем за вечно лято, жегата си е жега и в един момент ти идва в повече. Макар и да е още късна пролет в Рио, след седмица там и последните дни спане само на вентилатор, се чувствахме като сърми, плуващи в собствен сос. Последния си ден мислехме да прекараме на плажа, но прогнозата за ясно време с 36 градуса ни насочи към алтернативи.



    В Парачи срещнахме една белгийска пътешественичка, която ни препоръча Петрополис. После в дебелата книга, която си мъкнем с инфо за цяла Южна Америка, също го споменаваха. Кулминацията бяха отзивите от сорта на "С 10 градуса по-хладно от Рио" и "Отидете, за да си починете малко от Рио". И така, хванахме раздрънкан автобус 173 от нашето приветливо гето, стигнахме до огромната автобусна гара Novo Rio и след два часа, два часа и нещо(вкл. търсене на подходящ банкомат и автобусна компания), бяхме в Петрополиската автобусна гара. Оттам необикновено лесно бяхме информирани кой автобус да вземем до центъра на града и какви са туристическите атракции. Важни акценти са разстоянието от 65км от Риото и също 800-метровата надморска височина, което си е наистина едни десетина градуса надолу. Супер!


Градът няма много общо с бразилската харизма, тъй като е проектиран от германец. И европейският полъх е навсякъде, във всяка църква или известна къща. Да не говорим колко бледи и синеоки бразилскоговорящи хора срещнахме....И докато се движехме покрай многото речни ръкави и ръкавчета, благородни Дядо Коледовци минаха с отворени пикапи и раздаваха на децата по улиците подаръци.

Подаръци ще има за всички от сърце
Гърбави мостчета
Museo Imperial
Weinnachtsmarkt:-)
"Типична" бразилска архитектура
Дупката
Catedral Sao Pedro de Alcantara

Някой казват, че Imperial Palace е най-интересният музей. Отдадохме му почести само отвън, защото се бяхме насочили към Cervejaria Bohemia. Най-старата пивоварна в Бразилия, макар и с чешки корени. Интерактивният тур ни обогати с история на бирата, процеси на производство и най-важното - дегустиране на бира. От цялата маса хора само ние не бяхме бразилци, но Наце без да иска се погрижи да имаме частен гид на английски за всяко ниво от разходката. Какво обслужване само! С един куршим два заека - охлаждане отвън и отвътре!

История на Бирата - датира отдавна:-)
Офисът на Майстора на Бирата
Наздраве!
Наце кара подпийнал

Прибирането в Рио стана още по-бързо, за под час. За съжаление на първата крачка на слизане от автобуса, се върнахме в пустинята. Усещането много ми напомни слизането ми преди време от самолета в Катар, където в 3 през нощта беше 38 градуса. За да повишим дори повече температурата, се присъединихме към репетицията на Самбодромото на още 3 самба училища.
Със страстна музика и емоциите на стотици хора преминахме прага на това да ти е топло и забравихме за всичките си оплаквания!



Още от обиколката на Южна Америка