27.01.2015 г.

Чили - пустинята Атакама, втора част

    Ако вече сме се запознали с дестинациите от първата част на разказа за Атакама, друга топ дестинация са гейзерите Татьо.


Tatio geysers изпитват малко повече физиката на човека. Първо се тръгва раничко, в интервала 3.30-4.30а.м. Понеже трябва да се стигне на гейзерите преди изгрев, за да се вижда добре парата, и самите гейзери изригват тогава. Второто предизвикателство е ...
...надморската височина - стига се до 4.200-300 метра, което значи без бързане и много терамотота предишната вечер(terramoto = името на популярен коктейл, означава земетресение). Третото предизвикателство е студът рано сутрин. Много хора коментират, че толкова не са студували през живота си. Истината е че никой не очаква около 0 градуса в пустинята, и тялото също трудно се аклиматизира. Преодолееш ли тези трудности, си готов да оставиш очите си в пейзажите наоколо, достойни за филм.


Готов си и за освежаване в топлите извори. Вътре хората стават близки, всеки иска да е точно на най-горещото. В момента, в който излязат от водата, се започва бягане, скачане, треперене и така докато не се облекат. Не знаят след един час как ще си мечтаят да им е студено.


По пътя на връщане се наблюдават лами, викуни и вискачи, щастливи обитатели на този така красив дом. Минава се и през селото Machuca, където отскоро няколко семейства се навили да живеят. Откъснато о целия свят, без пътища и ток, сега селото пребъдва. Десетте семейства обитатели се редуват кой да храни гладни туристи с мекици и шишчета от лама.

Как бяга с главата надолу...

Екскурзията отнема около 8 часа, като дебели топли дрехи са задължителни за сутринта, но трябва да могат да се съблекат лесно, защото прибирането е в най-големия пек по обяд. На нас ни струваше по 28,000 песос със включена закуска в полето на гейзерите. Някой правят и гурме закуски с палачинки и яйца на гейзер. Входовете за парковете се плащат отделно.

Sanboarding е най-близката до акъла дейност, предвид че си в пустинята. Обикновено си плащаш за транспорт до някоя дюна и екипировка, като учителят обяснява тънкостите на спускането по пясък. Когато го прави някой професионалист изглежда лесно, но задвижването на борд по пясък е трудна задача, колкото и вакса да слагаш. Няколко секунди спускане трябва да компенсират няколкото минути тежко изкачване, понеже хората и изнемощели се тътреха нагоре. Дори и само за да се овъргалят в пясъка след няколко секунди. След първите два часа започна нещо като буря, особено на върха на дюната. Направо болеше от удара на хилядите песъчинки по голите места, докато ушите и устата бяха препълнени с пясък. Времето беше с нас. Едва когато всички бяха изтощени от 3 или 4 спускания, започна да вали. Изнесохме се бързо с вана, преди да разберем дали Valle de la Muerte може да значи долината на смъртта.

Най-трудната част, катеренето
да ходиш по ръба, буквално
Гледката надолу
Доброволец да покаже на останалите

Няколко агенции предлагат sanboarding. Обикновено трае 3-4 часа с транспорта и обучението и може да бъде преди обяд, следобяд или вечер от 10. Ние избрахме най-хвалената агенция и това нит отне 15.000 песос на калпак. В цената влиза и видео на изпълненията върху пясъка.


И за финал остават Lagunas Altiplánicas y Piedras Rojas. Това са резервати, съдържащи високопланински лагуни, солени и сладки езера, формации с вулканичен произход и още много творения на природата, които е трудно да се назоват и лесно да се снимат и покажат.
Целодневната екскурзия струваше 38,000 песос със закуска пред лагуната Мисканти и обяд в традиционен ресторант. Отново входовете за парковете се плащат отделно и на място. Това е най-малко физически активната екскурзия, но противно на малкото усилия, резултатът си заслужава. Очакваме следващият най-добър филм да е от там!

Стълбище от кактуси

Бележки към всички екскурзии:
1. Повечето места са защитени резервати, паркове или околности. Разчита се на хората да си взимат боклука със себе си и да не ходят извън обозначените пътеки и места. Бай Ганьо оше не се е вихрил там, защото е учудващо чисто и запазено навсякъде.
2. Тоалетни на много места няма. Трябва да се планира внимателно ходенето до тоалетна, когато гидът каже "тук има тоалетна" да не се пропуска възможност.
3. Носене на много вода е задължително. Просто няма откъде да си купиш, а да се пие от лагуната е напълно забранено!
4. Топли дрешки, иначе ше се гърчите в автобуса, докато навън хората снимат 3 вида фламенко.
5. Всички екскурзии са на английски и испански, честито на печелившите!
6. Входовете за резерватите и парковете не влизат в цената на екскурзията, плащат се на място и варират. Често има отстъпки за студенти и чилийци.
7. Може да се отиде самосиндикално до повечето места. Нямаме представа колко ще излезе с кола под наем и къде пускат и къде не частни коли. 
8. Това са must see неща в живота. Ако сте в района, проучете всички възможности и се възползвайте възможно най-пълноценно, няма да забравите тези преживявания!


Още от обиколката на Южна Америка