28.04.2015 г.

Китай - Шанхай, модерното минало

Шанхай може да бъде прочетен по много начини. Дали е онзи старовремски град от екшън филмите, където кунгфу мадами се мятат пред сгушени пагоди, или е сбирка на небостъргачи врязани в залязващото небе? Кое е по-непретенциозно - модната столица на Азия или просто най-големият град в Китай? След две посещения за общо 50 часа вече имаме ново четене на този град. Мястото, където всеки може да намери по нещо за себе си, дори и да има ден или два. 




    Започваме от стария град и Yu Garden. Старият град е пълна лудница, представете си декор за филм със бойци в стар Китай. Продавачници, крещене, всеки с мисията си. Лудницата намалява с ходене по криволичещо мостче към градините Ю. Там се намира пълното спокойствие и може би единственото тихо място в 20-милионен Шанхай. Много райони в центъра се назовават концесии. От икономическия бум, който прави града това, което е сега, много народи са минавали, заминавали и оставали. Във френската концесия можеш да се разходиш по уличките на Тианзифанг(Tianzifang). И докато прането виси над главата ти, пред очите ти са направени от кенчета малки сувенири и копринени изделия.

Golden Temple
True believers


    Следващо сладурско местенце, лек преход към комерсиализацията и днешното състояние. Това е (името забравено), където можеш да се събереш и хапнеш с приятели, и да пробваш различни кухни. Утехата на чужденеца след няколко седмици в Китай... Молове молове, скъпи хотели и коли, и пак молове. Ако не си се разходил по East Nanjing Road, все едно не си бил в Шанхай. Или в подлеза на метрото на спирка Shanghai Railway Station - където с 15 лева можеш да си купиш стотина силиконови чорапи или power bank. И черешката на тортата за Шанхай, Тhe Bund на река Хуангпу(Huangpu) И гледките на небостъргачи и светлини. От двете страни на реката гледките са съвсем различни, ако времето е лошо, вечер всичко ще е наред, светлините прерязват мъглата. The Bund, в цялата си прелест.  Перлената ТВ кула, пешеходното кръгово, бриз и кухня за всеки вкус и джоб.


Познайте върху какво стоим!

Пешеходното кръгово!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментирайте на воля!