26.04.2015 г.

Великата Китайска Стена

Всеки камък сам по себе си може да ти бъде от помощ ако примерно те нападнат кучета или да те спъне и да си изкълчиш глезена. Но и в двата случая твоята история, хубава или лоша ще бъде запечатана в него за векове напред. А какво правим като имаме много камъни и много човешки истории събрани на едно място? Тогава получаваме едно от чудесата на света - Великата Китайска стена, много камъни запечатали историите на много династии и техните подчинени и до ден днешен изглеждащи величествено и пред теб и в далечината до където окото може да си пробие път. Можела да се види и от космоса, за сега не сме успели да го проверим. Успяхме обаче да се разходим по нея и да усетим колко енергия и история има в тези камъни подредени във формата на огромна стена, с наблюдателни кули, стръмни стълби и дълги равни участъци за разходка. Забележете само колко различно може да е едно място в рамките на само три седмици.


Ако сте в Пекин, най-известните опции за посещение са
две: Badaling, по-близка част, доста обновена и мега пренаселена с туристи или Mu Tian Yu, на около два часа возене, катерене със седалков лифт и разходка по доста по-автентична част на стената. Доста е стръмна и има бая стълби за катерене, но май това никого не притесняваше.


За най-упоритите и най-издръжливите стигнали до края на отворената за туристи част имаше малка награда... А именно, ако игнорираш една табелка за забранено преминаване, може да се разходиш по неремонтирана част от стената на места разпадаща се и към върха си  и разкриваща уникални гледки.


Стръмните стълби бяха предизвикателство и на слизане ...


Не по-малко забавно беше слизането от стената към мястото за обяд, този път вместо да ползваме лифта, ползвахме специално построена пързалка :-) Никой не успя да изхвърчи от нея, но нивото на адреналин се вдигна :-)


Супер доволни от постижението си не се поддадохме на желанието си за почивка, а отидохме да се разходим по оживена част от хутонг - уличка, пълна с магазинчета и заведения, привличащи както много туристи, но дори повече местни посетители. Гледката беше само глави, глави и глави :-)


Програмата продължи с кунг фу шоу. Освен забавните  и спиращи дъха кунг фу номера, имаше и доста история, актьорска игра и много добре направена сцена. Ето няколко снимки, направихме ги на "черно", тъй като е забранено да се снима.


Днешната китайска вечеря се състоеше от тъй наречения hot pot или тенджера с два вида подправена вряща вода, в която сам си готвиш каквото си избереш. Идеята ни хареса много, за вкуса имаше противоположни мнения :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментирайте на воля!