4.10.2014 г.

Доминиканска Република - Пуерто Плата

    Предвид знанията, които натрупахме последните дни, нямаше как да дадем 35-50 долара за градска обиколка на Пуерто Плата. Нашата самоорганизирана разходка протече нормално, приятно и без издънки.
Излезнахме на главния път от Сосуа към Пуерто Плата. Там трябваше да вземем или автобус, или transportе(местно подобрение на такситата-фиксиран маршрут и без горна граница на пътници в колата). Видяхме едно транспорте и набързо уговорихме да сме само двамата в колата за цена около четири пъти по-ниска от тази на такситата. Имаше на къде да се сваля още, но да не бъдем нагли - все пак бяхме само двамата, в кола, където обикновено се качват по 7-8души.



В града бързо се ориентирахме: музея на кехлибара, централния площад с катедралата. Няколко местни гида ни се нахвърлиха, как така сами ще се разхождаме? С гривните от хотела, плячката се разпознава лесно. Ние устояваме геройски и след стотина снимки време се насочваме към крайбрежната алея, към крепостта. Удържала геройски няколко пълни разрухи на града, сега гордо седи до морето и голямата зелена поляна до нея радва окото. Същевременно се намира и до танковете с нефт, но какво по-красиво от микса на история и съвременна реалност.

За да си добър фотограф, трябва да си доста гъвкав
    Гледайки към брега, от време на време се показва статуята на Исус. Този връх е следващата ни спирка. След малко пазарене и малко ходене намираме мото-таксита на сносна цена. Добръмчаваме до началната станция на телеферикото за Loma Isabel de Torres. За нула време се пренасяме в същинска тропическа гора, скрита нависоко в облаците. Очакват ни пещери, мостове, лагуни, много зеленина и ужасно влажен тропически въздух. Гледката надолу е препречена от бяла завеса. Чакаме търпеливо и късметът ни се усмихва - откриват се всички квартали и няколко плажа - най-хубавият подарък за рождения ми ден!

На пристигане - мъгла


Jungle...
Засега нищо не се вижда надолу
След няколко минути...



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментирайте на воля!