1.04.2015 г.

Как да си извадиш виза за Китай

Тази статия има за цел да даде практически съвети в полза на лесното и гладко и на минимална цена вадене на виза за Народна Република Китай. И следователно тук изключваме всякакви туристически агенции и агенти, които предлагат услугата подаване на документи и получаване на виза за Китай. Ако някой няма желание да се занимава и има излишни пари, да си потърси оферти от агенциите. Ние тук ще обясним какво включва всъщност тяхната работа.


В интернет може да проверите изискванията - на сайта на посолството и на страницата му в сайта на външно министерство. Предполагайки редкостта на опресняване на информацията по тези уеб ресурси, решихме да се
обадим на телефона за контакти. И добре, че го направихме, защото изключително учтива служителка на чист български ни обясни точно какво трябва да занесем като документи. Питахме за туристически и за бизнес визи. Докато при бизнес визите поканата се оказва достатъчно силно средство и изключва нуждата от много от документите, то за туристическа виза бяхме открехнати на два подхода.
1. Покана от китайска туристическа агенция - за тези, които имат ясен план какви услуги на тур агенциите ще ползват или искат да колаборират по този въпрос с българските туристически агенции - посредници.
2. Извлечение от банковата ви сметка, доказващо, че имате по 100 долара за всеки ден от престоя си в Китай. 

Стандартни документи и в двата случая са хотелски резервации, полети за и от Китай, travel assistance застраховки(копие) и паспортна снимка, както и самия паспорт, който остава там, докато издадат визата.
Хотелската резервация е лека проформа, та можете да импровизирате с онлайн резервацията.

Въпреки позитивното изживяване и съветите по телефона, никога не знаеш какво ще бъде като идеш на мястото пред посолството. Следват коментари и съвети от улица Александър фон Хумболт 7:

- работно време за получаване и подаване на документи за визи 09:00 до 11:00 всеки вторник и четвъртък.
- формуляра за виза е четири страници, най-добре попълнете каквото ви е ясно предварително.
- охраната са много всеотдайни хора, които освен че охраняват, създават ред, раздават номера, помагат с бумащините. При всякакви въпроси и чуденки - консултирайте се с тях.
- на гишетата са стриктни. Ако всичко не е изрядно, ще ви върнат. За леки заобиколки можете да се насочите към българската служителка. 
- банковото извлечение трябва да има имената ви. Например онлайн на Пиб няма как да извадите читаво извлечение. В близост има клонове на няколко банки, където може да се извади извлечение(безплатно)
- получаване - всеки с бележката може да получи вашата ваза

Заплащането става след като приемат всички документи и дават номер на банкова сметка и уникален номер, който се попълва за основание на превода. Ако преводът се случи до 2 дни, ще може да получите визата си след седмица. За получаване - отделна опашка с отделно номерче. За получаване опашката е по-малка и няма смисъл да се ходи много по-рано.

Цялостно преживяване: отлично. Подценихме размера на опашката за визи, както и стриктността и изрядността на китайците. Голям дар за нас беше учтивата и подробна служителка по телефона, без чиято помощ щяхме да се връщаме поне още веднъж до посолството, както и охраната - която преизпълнява работните си задължения с цел да улесни и забърза процеса.

Нещо, което постфактум разбрахме - има значение за колко пъти влизане в страната е визата. Например ако искате да направите София->Пекин->...-> Хонг Конг->...->Пекин/друг град в Китай, няма да стане с виза за еднократно влизане, специално трябва да се помоли за такава. Ние не сме правили промени, просто Хонг Конг и Макау отпаднаха на този етап. А интересното е, че ако за всеки случай си подадеш за виза за двукратен вход и не го използваш в упоменатия срок, пак може да имаш проблеми. Затова най-добре: телефонът за контакти на посолството. Ще си спестите премеждия.

Прочетете още за Китай...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментирайте на воля!