2.09.2013 г.

Перу, от всичко по много

    Най-интересните места на света ни впечатляват с това колко много неща предлагат да видим, докоснем, помиришем, чуем, вкусим...
Някъде може да има повече от едно или друго, но най-впечатляващо е когато има от всичко по много. Успяхме да се докоснем до такава дестинация - Перу.
Страна, която предлага микс от изживявания, достатъчно изящни, че да опиянят всяко сетиво на пътешественици като нас, жадни за красоти, за приятелства, за вкусотийки, за ... всичко, което едно пътуване може да предложи.
Страна, която може да те поглези с красивите си плажове на Пасифика, да те почерпи със севиче, да те подложи на изпитание с красотите си над 3000 метра надморска височина, да те покани на гости на плаващи тръстикови острови на най-високото езеро на света, да те омае под крилете на огромните и красиви кондори, да те омагьоса с гледките над живописни каньони и активни вулкани, да те пусне да тичаш между дивите викуни или да се снимаш с лами и ал паки, да те върне във времето и да те направи част от великата империя на Инките и ...


... и да, Перу е място където може да намериш още мнооого неща с които да нахраниш душата си за цял живот, но ние "само" толкова успяхме да посетим за ограниченото количество време, което имахме на разположение.
Пътешествието започнахме в столицата Лима, град на контрасти, много квартали от тип - "Недейте да ходите там", но също така много такива, където да се отбиеш.

Изглежда много шарен и красив квартал, но не е ясно дали и как ще се върнем ако влезем там
    Многокилометровата променада покрай океана те кара да се замислиш дали да не си останеш тук, да се наслаждаваш на залезите, пиейки си кафенцето на романтично местенце с любими хора.


Иначе града се развива и икономически, строят се нови пътища, небостъргачи и паркчета.


От друга страна пък историческият център е доста голям с голяма пешеходна улица с магазинчета, пръкнали се в старите и доста запазени постройки от времето на конквистадорите.


Главния площад или Плаза де Армас както им казват там, беше доста уреден с хубава катедрала, където даже уцелихме и сватба :)


Няма да е честно да се оплачем че времето ни е било малко :) защото го използвахме максимално. Успяхме да направим обяд на плажа, където непременно хапнахме севиче и ломо салтадо, без да пропускаме да пийнем кускеня.


Вкусно, вкусно та няма как :) Но, нямаше време за губене. Скочихме в една перуанска рикша и обратно към града.


В късния следобед успяхме да видим и част от армията на Перу, правейки нещо като мини парад.


Интересно беше придвижването в града. Ние главно ползвахме таксита, които бяха доста раздрънкани коли, но пък от друга страна вътре с решетки за защита на шофьора даже имаше огледала захванати с вериги. Просто алармите ги нямат за нищо там.


Та яхнахме едно такова такси за да пристигнем в Баранко, квартал на Лима пълен с заведения от всякакъв тип. Ние си направихме вечеря в един ресторант предложен от нашите приятели от Лима, а след това ни заведоха в един бар да пийнем по едно преди лягане, където имаше истински джубокс.


Няма как да не споменем че сме много доволни от обслужването на летището, защото от немарливост и невнимание си изпуснахме полета за следващия град Арекипа. И хората без никакво доплащане ни дадоха билети за следващия полет. А вината си беше изцяло наша.
И така, с много хубави спомени от Лима, седим си в самолета за Арекипа и хвърляме погледи към високите планини около нас чакайки с нетърпение да кацнем и да поемем нова доза изживявания от Перу.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментирайте на воля!