10.01.2014 г.

Белгия - Антверпен


    Реших да пиша за Антверп от слънчевия четиринадесети дек на кораба Poesia. Дали слънцето ми идваше в повече или не ме избиваше на поезия...Антверп да бъде.


    Тръгнахме от Брюксел. Нямаше как да не минем през голямата Gare du Midi и любимото ни заведение за закуска Панос. За няма и час кацнахме на красивата антверпенска гара и се сдобихме с карта от информационния център. След като преценихме(благодарим че все още слагат мащаби), че ще можем да минем всичко на крак, без да взимаме градски транспорт, се запътихме по голямата улица от гарата, водеща към центъра. Първи впечатления - студено, добре че си взехме зимните якета. А още не знаехме какво ни чака на другия ден в Брюж.... Като част от първите впечатления - типични за тези части на Европа големи улици, всичко подредено и уредено. Гледахме по картата и се радвахме като припознаем нещо в реалността. Музеят на Рубенс не го припознахме, но е известен сред ценителите. По едно време забелязахме една ръка, голяма и желязна, па взехме че се снимахме и с нея. Без да сме проверили историята, малко по-натам, на централния площад, имаше статуя на човек, който хвърля откъсната ръка. Но не е като във филм на ужасите, ръката е от китката надолу и изглежда почти като ръкавица. Та името на града идва от hand werfen, хвърлям ръка.


В съботния ден много хора бяха избрали да се разхождат покрай реката, може и канал да беше. Тя отделя и различни полуострови на града, а интересно място е и крепостта и бивш затвор. На припек бяха излезли граждани на главния площад и ние барабар с тях. Дори правихме като тях, пихме бира, макар и да е спорно колко е здравословна при тези условия. Когато си в Рим, прави като римляните, много важно условие, ако искаш да усетиш пътуването.


Успяхме да се загубим и в Антверп, макар и картата почти да не я изпускахме от очи. Разделен е по различни квартали/райони, всеки има собствен стил и чар.  Например студентския, който изглежда строг и стегнат, сигурно за да не се разсейват много студентите.

Градът предлага поглед над не толкова туристическа Белгия за един ден.







Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментирайте на воля!