23.12.2014 г.

Водопадите Игуасу

"Това е най-хубавото и най-красивото нещо, което съм видял(а) през живота си", беше изречение, което чухме от много хора, които срещнахме в Бразилия преди да дойдем тук, на водопадите Игусасу. Намират се на река Игуасу на границата между Аржентина и Бразилия, та за да видиш целите водопади и от всички ъгли, трябва да посетиш и двете страни. Това направихме и ние. Препоръчва се първо да минеш през Бразилия и след това да идеш до Аржентина. Ние го направихме на обратно, поради протестите на Бразилските автобуси. Но, и така подредени, посещенията изпълниха силно завишените ни очаквания.



Говорим си за комплекс от 275 водопади в едно. Човек наистина не знае накъде да погледне по-първо, какво да заснеме по-първо :) Кое от кое по-красиво, по-завладяващото окото и душата. И от двете страни има изградени платформи, по които може да се разходиш и да огледаш различните части на водопада от различни ъгли. До различните нива и платформи се ходи с влак на аржентинска страна и с двуетажен автобус на бразилската страна (всичко това е включено в билета за вход). В Аржентина може да се пропусне влака и да се подберат подходящи пътеки, докато в Бразилия няма регламентирани пътеки и не е желателно да се ходи по пътя или в гората.

Аржентина
Бразилия

След това се ходи пеша из джунглести части, където освен стремежа си за пристигане до водопадите може да си задоволим и желанието да видим някое ново животно, растение или просто да се опотим от влагата.


Другата опция за изживяване на водопадите от различна перспектива е разходка с лодка, която е по-добре да се направи на аржентинска страна, минава през повече места и е по-евтина от бразилската. С тази лодка ставаш мокър и това много :)
Разбира се има и още опции като хеликоптер, самолет, полет с параглайдер и т.н., но ние не сме се спирали на тях.


Освен по цените двете страни се различават и по това какво може да се види.
Аржентинската страна е за по-близък контакт с водопадите, възможност за разходка около всяка една тяхна част и мокра разходка с лодка.



На бразилската страна човек може да се разва на пейзажни гледки, от високо с цел да види целия комплекс от водопади. Там също така може да влезе доста навътре и в най-голямата и известна U образна част на водопадите - Garganta del Diablo (Гърлото на дявола).
След това има възможност да се качищ с асансьор над него и да го видищ панорамно.



И на двете страни голяма атракция и страх едновременно за всички са едни животинчета наречени Coati (от семейството на миещи мечки), на български се превежда "пок", но дали така е правилно не знаем :). Тези Coati бяха много сладки и мили, докато не чуят шумолене на найлонова торбичка, веднага се скача към човека с торбичката и се опитват да се докопат до нея и храната в нея. Имаше забавни примери.

Без маймуни не може :)


Още от обиколката на Южна Америка