9.02.2015 г.

Перу - разтърсване около Наска

    Понякога последните дни на пътуването преминават в лека меланхолия по изминалите дни, скука или лека депресия от предстоящото завръщане. За краят на обиколката на Южна Америка при нас се случи точно обратното - нито скучахме, нито бяхме меланхолични, нито дори помирисахме депресията. Имахме груб план да хванем рейс от Ла Пас до Наска, да видим линиите на наските, да пристигнем в Лима и след два дни да отлетим за Европа.


    След като намерихме най-удобния и евтин автобус от Ла Пас до
Наска без прекачване, се успокоихме за следващите 24 часа возене. Шофьорите го взеха за 22, като спестиха от завоите между Арекипа и Наска. Нямах търпение да сляза, стомахът ми най-вече. Получихме добро посрещане в иначе неприветливото градче, и след два часа вече бяхме на голямо бъги. Обикаляхме аквадукти, руини и гробища на Наските, офроуд сред дюни от пясък и малко sanboarding, но този път по корем, лице, гъз и кой както намери за удобно да се спуска по дюната. Забавлявахме се искрено, а после поехме със второто бъги(първото сдаде багажа, не знам дали от дивото каране). Залезът на мечтите се получи примесен с проливен дъжд. Втората пустиня, в която отиваме и вали необяснимо и неочаквано. Приемаме покани, ако на някой му липсва дъжд в пустошта!



    Дали се нормализирахмe от автобуса по завоите и карането през пустинята не е важно. На другата сутрин се качихме на малкото самолетче, за да видим прочутите линии Наска. Самолетът правеше кръгчета на едната и на другата страна над всяка фигура, за да може всичките 4 пасажера да ги видят. Някои са по-големи и ярки и се забелязват бързо, за други трябват няколко секунди да ги фокусираш. За да се получат толкова ярки като на снимките, окото трябва да добави няколко филтъра. Макар и да няма много мистика, нашите любимци маймуната, колибрито, астронавта и т.н. са красиво творение. Противоречивите мнения според нас идват от преживяването в самолета над тях. В нашия случай, докато капитанът караше, всичко беше прекрасно. Когато чиракът до него започна да пилотира, за да се обучава, стомасите преживяваха ада...И това даже не беше края на мъчението за тях...

Преди да излетим - толкова сме свежи!
Астронавтът
Колибри натюр
Колибри с обработка


    Следва втора част - пътуване към Лима с неочаквана скорост и неочаквани спирки...


Още от обиколката на Южна Америка