28.05.2012 г.

Бали - пътят към Чангу

Поради лекото ни неразположение предишния ден, се бяхме уговорили с шофьора ни да отложим разглеждането на селата със занаятите за днес. Тъкане на батик (името на плата, който произлиза), дърворезба, обработка на злато и сребро, боядисване на яйца, плетене на пръчки са занаятите, които активно се практикуват по селата в района между Убуд и столицата Денпасар. Практикуват се и навсякъде по острова, но тук с най-комерсиални цели. На всяко място първо ни предлагаха да погледаме процеса на обработка/изработка, а после да влезнем в магазина и спокойно да разгледаме какво предлагат.
Спокойно, спокойно - в магазина за дървени изделия продавачът едва не ни се разсърди... И през ум не ни мина да търсим място в багажа за толкова изящни и нежни творби, предвид как хвърлят куфарите по летищата. По-малките дървени изработки - например Буда с височина един пръст, надхвърляха смелите ми очаквания за високата цена на изкуството. Така че си останахме със спомена за ловките майстори, превръщащи парчето махагон във фигурата на бог Вишну и настоятелния продавач.





Друг интересен, но не и неочакван за нас занаят беше боядисването и по-точно рисуването върху яйца.
Изцяло с декоративни цели, обикновено се използваха черупки от по-едри яйца - гъши, патешки.
Най-сигурният начин да не унищожиш труда на художника беше дървеният вариант на яйце.



В света на бижутата, среброто беше на почит. Всяка работилница има по няколко човека, както според нуждата всеки ден изработват различни детайли. Днес беше ред на малки топчета, украса за обеци.



Плетенето на пръчки извършваха много млади момичета, като пръчките се вземат от специално дърво, след като изсъхне. После с подходяща обработка се отделят удобни за плетене единици, плете се съответния панер, кошница, чанта или нещо друго и после се изпичат в пещ.



Обратно към рисуването, домове по цял свят са обзаведени с Балийски картини-уникати, които се твърди, че излизат много изгодно. Ето какво успяхме да щтракнем отвън, защото беше забранено да снимаме творбите вътре...



И бисерът в програмата - тъкане на батик. Технологията е сложна, колкото повече цветове и форми искаш, толкова повече етапи и време отнема. Идеята е да се сложи восък на местата, които не искаш да ги хване боята. За мен беше трудно и цветенце на първокласник да нарисувам с восъка. Майсторите обаче не се спираха пред никакви форми и цветове.


За целия ни престой на този райски остров, магазина за батик платове и дрехи беше единственото място, където срещнахме други българи. Една госпожа убеждаваше съпруга си е колко добре му стои ризката, която пробваше :)

След натоварения трафик на столицата успяхме да стигнем до Западен Бали, където беше нашият следващ дом. Домът ни беше отново в село, на разположение имахме двуетажна къща само за нас. В големия двор се помещаваше още една подобна къща, няколко по-малки постройки и басейн. Не че го пробвахме този басейн, толкова бяхме заети да ходим насам-натам :) Къщата ни беше с втори етаж голяма спалня със стъклени врати, а първият етаж беше огромен хол с кухня и баня отстрани.



Всичко на открито.
Спалня с мрежа - няма как.

Къщата беше много уютна и спокойна - идеална за почивка след уморителните ни дни.
  Веднага уредихме моторче (вече усещахме ключовата роля да имаш собствен удобен транспорт) и го разходихме до близкия Echo beach. За разлика от джунглите на Убуд и спокойните води на Амед и близкото крайбрежие, плажът Ехо предлага едни от най-подходящите за сърф вълни. Там нямаше нищо друго освен няколко ресторанта и барчета в едната част (все пак трябва да си взима бира от някъде) и тъмният пясък беше почти празен. За сметка на това във водата се виждаха майсторски и не толкова майсторски изпълнения на сърфисти. Невероятен плаж - спокойствие на брега и действие във водата!

1 коментар:

  1. Много съм слушала , а и виждала закупени неща от там и всеки казва едно и също както и вие..." За целия ни престой на този райски остров, магазина за батик платове и дрехи беше единственото място, където срещнахме други българи. Една госпожа убеждаваше съпруга си е колко добре му стои ризката, която пробваше ...." явно с това се отличаваме ние дори и да не е така ще кажем всичко само и само да бъде зааупена стоката хахахах снимките са супер и се радвам че ги споделихте с нас.

    ОтговорИзтриване

Коментирайте на воля!