30.05.2012 г.

Бали - духовност и слава

Днес яхнахме мотора и се отправихме към Тана Лот (Тanah lot) -  един от най-известните храмове на Бали. Защо ли?





Това е храмът Batu Balong в непосредствена близост до Tanah Lot. По време на прилив водата почти скрива издълбаната дупка. Имахме късмет да се "натрапим" на церемония в този храм, но  
все пак ни позволиха да влезем и да усетим приготовленията за нея. Отново дарове с малки и големи размери, оркестър, празнични дрехи, да се чудиш на къде да погледнеш!
На прекрасни гледки може да се наслади човек, да види водата какво е издълбала в скалите, да с е порадва на храмове върху скали, да гледа как се бушуват вълните.




На това местенце вълните се разбиваха грандиозно и така то привличаше много желаещи да се снимат. Нямаше как да пропуснем такава възможност. Внимателно се настаних на точката и зачаках фона зад мен да стане разбиващата се вода. В момента в който вдигнах ръце, се оказа, че океанът не пропуска възможността да си направи шега с мен и за един миг бях цялата мокра! Добре, че документите бяха обезопасени в плик, защото всичко беше добре осолено :) Но поглеждайки от добрата страна - направих си баня и развеселих останалите, които чакаха за снимка. Наце се вдъхнови и реши и той да пробва - стоя няколко минути, но вълните си бяха от нормалните..или не съвсем:)



За да можеш да се качиш по стълбите от едната страна на храма, трябва първо да те осветят. Пиеш светена вода, оставяш дарение ако искаш, залепват ти ориз на челото и фриджипан зад ухото, и си готов.





Нашето жертвоприношение се оказаха джапанките на Наце. Но не е нужно да се притесняваш, ако искаш да си купиш нещо в Бали. Търговията е навсякъде около теб:)


Като приключихме със закуската около 11 часа решихме да разширим плана с ходене на плаж в Кута. Яхнахме мотора и дим да ни няма. Днешното каране на мотор може да се запише в историята с изгарянето на Наце на къс ръкав и къси гащи. И за да допълни имиджа си на разноцветни крайници, лицето му изгоря на плажа, но не как да е - а на очила. Не бях забелязвала каква хубава рамка имат очилата му преди :)
Но днес явно наистина му беше успешен ден, защото намаза и нови джапанки балийски стил, спазарени изгодно на една сергия в Танах Лот. Със старите се случи неизбежното - след 4 години сдадоха багажа. Докато се опитваше да ми помогне да изкатеря с мокри крачета оголените от отлива скалички, се подхлъзна и напъна джапанката до предела 
ѝ :)


Плажът в Кута има не толкова добри качества като този в Семиняк, но ако уцелиш добра част от него може да се радваш на спокойствие и пространство. Точно обратното на това, което пишат навсякъде. Аз се бях настроила за масаж, понеже четох, че там ще ми предлагат много и след като един час никой не ми предложи масаж, почти се разстроих :)




Преместихме се на по-централна част. Полегнахме на пясъка, приятно разхладени от поредната бира и захранени от връзка фъстъци, когато се оказа, че разчистват периметъра около нас за снимките на сцени от филм. На нас никой не ни каза да мръднем, за това оставихме разпльоканите си тела непомръднати. Явно филмът беше известен, започнаха да се насъбират ученици и младежи да зяпат. Бяха изсипали на плажа няколко автобуса ученици от остров Джава и тогава видях за какво пишат в книгите. То не беше пръскане, къпане, крещене, тичане, въобще голяма забава. Плажа бе завзет до залез от тях - дошли на екскурзия от Субарайа, централният град на Източна Джава.
Изведнъж започнаха да идват на групи и да искат да се снимат с мен. Идват например 10, един снима, после се изреждат с по няколко фотоапарата и телефона. После следващите и така нататък. Няма как да им откажеш, толкова мило се усмихват. Хората до нас питаха Наце дали не съм някоя известна:) Първо си мислехме, че ни имат за герои от филма, тъй като се бяхме застопорили на филмовата площадка. После, след като почнаха да се снимат с абсолютно всеки чужденец, разбрахме защо сме им интересни. Все пак фотосесиите погъделичкаха нашето самочувствие. Макар и за час, бяхме по-известни от главните актьори в епизода, който се снимаше.


 

След тези вълнения все пак се уредих с масаж на краката. Плажът в Кута предлагаше разнообразие от глезотийки. Предлагаше и вълна, която яздеха сърфисти и не сърфисти от всякакви възрасти.




Представяме ви и гледки от залеза. Никога не омръзват...




Прочетете още за Бали...



2 коментара:

  1. Залезите са незаменими!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, а якото е че хората много им се радват и остават на плажа до последния лъч на хоризонта.

      Изтриване

Коментирайте на воля!