18.10.2014 г.

Езерото Комо - скритото съкровище на Ломбарди

   Докато времето ни се мусеше, късметът ни се усмихна! Защо ли? Защото имахме възможност за един ден да видим езерото Комо, с красивите гори и вили по бреговете му и чаровните градчета Комo и Беладжио!
    И то не просто да ги видим, а да ги видим с три различни лица - с леко заоблачено небе и напиращ дъжд, със свежо слънце и между тежките мокри капки и забулени върхове.



    Езерото има необичайна форма(прилича ми на гръцката буква ламбда) и за транспорт се ползват лодки, фериботи, водни таксита и всякакви малки яхти или плавателни съдове с тези размери. По крайезерните градчета може да се обикаля с кола, но ако имаш повече време. Пътищата са живописни, но тесни, с много завои, а минаването през някое градче е съвсем бавно поради тесните улички и многото хора по тях. Към по-високите части може да се стигне с фуникулери или въжени лифтове. При хубаво време гледката отгоре е зашеметяваща.
    Взехме "бързия" ферибот. Това значеше, че от град Комо до град Беладжио ще пътуваме само 40 минути (с бавния е 2 часа). Да, има много вили, селца и градчета по бреговете на езерото. Като ги подминаваме с лодката, се чудим кое от кое е по-красиво, а на среща се извисяват зелени отвесни хълмове и величествени планини. Изглежда като прекрасно място да изкараш седмица-две. Ние сме затруднени как да прекараме денят и кое да видим по-напред. Маршрутът ни става следния - с влак до град Комо, после ферибот до Беладжио, оттам пак фери до Варена, откъдето е другият влак на обратно. Изобщо идвайки от юг, имахме две възможности да достъпим областта с влак.

За малко да изчезне гледката
С новите чадъри :-)
То пък спря да вали...

    Град Комо ни посрещна с дъжд. Решихме да чакаме автобуса до пристанището. Там нещата бяха като за купуване на чадъри - след пазарлък се с добихме по един и тръгнахме да се разхождаме. Точно намокри чадърите и спря. И даже пекна слънце. Със смесени чувства ни посрещна Комо. Доволни от разходките по запазените улички и обяда, се запътихме към пристанището. Започна да духа и да се стъмва. Фериботът беше закрит, та поне се предпазихме от вятъра. Акостирайки в Беладжио времето започва да се усмихва. Градчето също - с хилядите стълбички нагоре, и многото къщички - причините да обичаш Италия.
След разходката нагоре-надолу седнахме да се хидратираме в едно ресторантче. И дъждът отново заваля...

Важното е нас да ни има, иначе пристигаме в Беладжио
Скромна виличка
Love is in the air


    Няма проблем, качваме се на ферито за Варена. Там обаче се зарадвахме истински на нашата инвестиция в чадъри на черно и изобщо не ни мина през ума да се радваме на малките улички на градчето. След кратко ориентиране по карта, щастливо заприпкахме към гарата. Там ни очакваше изненадата на деня - нямаше откъде да си купим билети за влака. Почнахме да питаме когото срещнем, и започна да изплува хипотезата, че трябва да слезем обратно по баира надолу, където в будката на туристическа информация можем да си купим билети. Табелата "Това е последното място, откъдето можеш да купиш билет за влака" се оказа вярна! Цялото това развитие беше придружено от липсата на време - ако изпуснеш този влак, следващият е след час, в съвкупност с мокротата и липсата на работеща тоалетна("Не работи, идиот!"). Интересното беше, че сме подминали будката за билети, точно когато една кола мина и поизкъпа някои от нас. Явно Варена не искаше да ни пусне да си тръгнем...

Чинно си чакаме влака
    Влакът разпори тунела между тонове каменни скали. Започна да се извива между гори и градове, с гледки към плачещото езеро.